„W domu miód w rodzinie zdrowia w bród”

„W domu miód w rodzinie zdrowia w bród”

 Wielokrotnie pytacie mnie czy warto jeść miód? -odpowiedź brzmi: oczywiście!!!

 Co  jest takiego wartościowego jest w miodzie?

Miód zawiera cały komplet niezwykłych  dobroczynnych dla nas substancji. Poza  cukrami w miodzie występują jeszcze enzymy, kwasy organiczne, związki mineralne, związki azotowe, witaminy, olejki eteryczne, barwniki. W miodzie występują: potas, fosfor, magnez, wapń, sód a w ciemnym dodatkowo żelazo, miedź, cyna, krzem, siarka, fluor, cynk i mangan oraz ślady srebra, baru, berylu, chromu, wanadu, wolframu, kobaltu, molibdenu i strontu.

Enzymy zawarte w miodzie mają bardzo duży wpływ na nasze zdrowie  –  pełnią rolę detoksykatorów, czyli substancji neutralizujących lub wiążących toksyny wprowadzone do organizmu i znajdujące się w krwiobiegu oraz strukturze komórkowej.  Enzymy oddziałują  na układ immunologiczny człowieka, co wpływa na podniesienie odporności organizmu w jego konfrontacji z toksynami i chorobotwórczymi patogenami. Enzymy, jak również cukry proste

czynią z miodu nie tylko środek odżywczy, ale także biopreparat odgrywający szczególną rolę w profilaktyce zdrowotnej. Chronią organizm człowieka nie tylko przed zanieczyszczeniami

chemicznymi środowiska (głownie metalami ciężkimi), ale także zmniejszając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny, oraz alkaloidów zawartych w kawie i herbacie.

Moim ulubionym miodem jest miód spadziowy, który nie tylko wykazuje działanie wykazuje działanie przeciwzapalne ale również wykrztuśne, i charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Co ciekawe miód spadziowy podawany jest również w chorobach stawów, skóry oraz układu nerwowego. W Niemczech miody spadziowe, jako specjalny dodatek odżywczy są podawane robotnikom pracującym w kopalni uranu w celu przeciwdziałania promieniowaniu jonizującemu. Miód ten nazywany jest rownież papieskim, ponieważ często podawany jest na stół papieski.

 Jak mówi staropolskie przysłowie:  Kto miód tyka, ja koń bryka

Smacznego😊

 

( informacje zaczerpnięte z materiałów dr. Inż. Janusza Kilara)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *